en lockig ladugårdskatt från The Dalles, USA

Ursprung och historia:

Det började på en körsbärsfarm nära The Dalles i Oregon, USA, våren 1982.
En spontan mutation uppstod i en koloni ladugårdskatter. En liten kattunge, i en kull på sex stycken, föddes naken eller skallig (bald) med ett tydligt tabbymönster på huden. 8 veckor senare hade kattungen börjat få en mjuk och lockig päls, och vid 4 månaders ålder var den lilla katten, nu kallad Curly, full av mjuka lockar. Ägaren, Linda Koehl, som var okunnig om katters genetik accepterade sin lilla mutant som unik men funderade inte så mycket mer över det.
Curlys päls var så mjuk och inbjudande att ta på att ägaren kom på sig själv med att alltid plocka upp henne för en kelstund, hon upptäckte också att Curlys temperament var annorlunda jämfört med de andra katternas.
Men det var nära att LaPermen aldrig blivit till över huvud taget då Curly en kylig morgon hade krupit in under fläktkåpan på ett fordon för att värma sig. Linda hörde hennes skrik när hon startade motorn, hon lyckades få ut katten, sargad men vid liv.

Linda Koehl, grundare av rasen LaPerm, med katten
Kloshe BB Golden Sassafras aka..Sassy

I Curly’s första kull föddes alla fem kattungarna nakna som sin mor, och nakna kattungar fortsatte att födas då och då.
Linda började intressera sig för avel, och hon separerade katterna från varandra och började planera aveln. Det visade sig att rexgenen hos LaPermen var dominant och ärvdes av både honor och hanar.

Det finns inget foto på Curly men på den, som enligt Linda liknar Curly mest, hennes barnbarn Kloshe BB Papoose som levde 1985 -2000.

Linda Koehl döpte sin ras till LaPerm, för att pälsen påminde om ett permanentat hår. Rasen togs emot med stor entusiasm och vann snabbt popularitet bland domare och kattfolk. Tidigt skedde inblandning av olika katter, mest bondkatter, och detta har gett en bra genetisk diversion redan från början och man har varit noga att behålla den typiska personligheten hos rasen.

I FIFe ansöker vi om utparning / kontrollavel genom det nationella förbundet.

LaPerm i Scandinavien:

Till Sverige kom den första LaPermen 2003, en kastrathona, Golightly Sun Is Shining. Året därpå anlände de första fertila representanterna, Crearwy Madryn Merch Cari från Wales och Quincunx Qinkifurr från England, och i januari 2005 föddes den första svenska kullen. Många kattungar har fötts sedan dess men rasen är fortfarande relativt ovanlig i Sverige. Vidare har det importerats fler avelskatter från bla Australien, USA, Canada, Tyskland, Holland, England och Österrike.
Finland fick sin första LaPerm år 2006 och under 2009 kom de första LaPermerna till Norge och Danmark, alla svenskfödda!
Andra svenska LaPermer har flyttat till Holland, Österrike, Grekland och Tyskland, Japan och Taiwan.

Text av Jenny Ägirsdotter